Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this page

Syksyn värit

Kesä ja talvi ovat täällä pohjoisessa ihan omia juttujaan. Kesä on maalattu lämpimin siveltimenvedoin vihreälle pohjalle, kun taas talven tunnistaa lumesta ja pakkasesta.

Syksy sekoittelee Lapissa kesän ja talven iloisesti toisiinsa. Aurinkoisia päiviä seuraavat syyssateet, jotka muuttuvat väliin hiljalleen leijaileviksi lumihiutaleiksi tai riehakaksi lumipyryksi. Syksyn lumi on vierailija, joka antaa usein tilaa etelästä palaavalle lämpimälle. Tonttujen mukaan syksy on jotain, joka tulee huis ja menee pois.

Syksy tulvii värejä. Kirkas tähtitaivas ottaa paikkansa kesäöiden auringolta kaamoksen saapumista lupaillen. Sumu ja usva pehmentävät luonnon satusiveltimillään ja kesän vihreyteen uuttuu ruskan keltaisia, oransseja ja punaisia sävyjä. Syksyn väreihin tuovat osansa myös punanuttuiset marjat, kuten puolukka, karpalo ja pihlajanmarja. Ne näyttävät hyviltä, maistuvat erinomaiselle ja tuovat terveyttä elämään.

Tontut pohtivat joskus iltakaakaon ääressä, minne syksyn värit katoavat talven tullessa. Pesevätkö sateet ne pois vai matkustavatko ne lintuparvien siivillä etelään? Joidenkin tonttujen mielestä syksyn väriloisto muuttaa talveksi taivaalle, jonnekin Ison karhun tähtisumun tienoille. Osa vaipuu ehkä talviunia katsomaan, mutta osa palaa maan lähettyville.

Syksyn värit jatkavat elämäänsä upeina revontulina, joita Lapissa voi ihailla tähtikirkkaina öinä.

 

Joulupukki

Pihlaja on vanhan uskomuksen mukaan haltiapuu, joka tontillaan suojelee taloa ja sen asukkeja. Pihlajanmarjojen kirpeästä aromista on nautittu läpi vuosisatojen. Kokeile vaikka Anna Hildan tyttärentyttären blogissaan paljastamaa, hänen isoäitinsä pihlajanmarjapuuroreseptiä vuodelta 1909!     http://isoaidinreseptilla.blogspot.fi/2012/09/pihlajanmarjapuuro.htm

Pihlaja on vanhan uskomuksen mukaan haltiapuu, joka tontillaan suojelee taloa ja sen asukkeja. Pihlajanmarjojen kirpeästä aromista on nautittu läpi vuosisatojen. Kokeile vaikka Anna Hildan tyttärentyttären blogissaan paljastamaa, hänen isoäitinsä pihlajanmarjapuuroreseptiä vuodelta 1909!

This post is also available in: englanti

Julkaistu kohteessa Joulupukin päiväkirja