Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrShare on StumbleUponShare on RedditFlattr the authorDigg thisBuffer this page

Pikkupöllöt innoissaan – ensilumi pelasti Napapiirin talvikisat

Winter

Ensilumen riemuja!

Parhaat ystäväni,

Pöllöt ovat aika elviksiä. Ainakin täällä Napapiirillä viuhtova siipisakki.

Ja kukapa ei myöntäisi, että ne ovat hurmaavia luontokappaleita varpaankynsistä korvatupsuihin. Ne näkevät hyvin, kuulevat erinomaisesti ja osaavat itse olla kuulumattomia. Pöllöt ovat virtuoosimaisia liitäjiä ja erinomaisia tonttupostin kuljettajia.

Omasta mielestään pöllöt ovat myös ykkösluokan urheilijoita, pohjoisen pöllöt pitävät vahvuutenaan talviurheilua. Peipot, harakat ja monet muut Napapiirin nokkiintuneet asukit pitävät pöllöjen urheiluretostelua silkkana kalavaleena.

Pitääkseen kaveripiirinsä kateellisena pöllöt päättivät järjestää tänä vuonna pöllöjen väliset talvikisat, eli Pölliäiset. Lajiksi valikoitui niitä, joissa pöllöt voisivat näyttää parasta talviosaamistaan, kuten lumiliukuliito, lumihuuhkajan veisto, jäänokkapokka sekä poron ohjastus sarvilla seisten.

Kisojen järjestämisestä päätettiin juhannuksen tienoilla ja ne sovittiin pidettäväksi tammikuussa, talven ollessa parhaimmillaan.

Kisojen ensimmäisen protestin tekivät suopöllöt saman tien. Useimmista muista pöllöistä poiketen ne eivät talvehdi pohjoisessa, vaan muuttavat Milanon tienoille syksyllä, heti La Scalan oopperakauden käynnistyessä. Suopöllöjen mukanaoloon suhtauduttiin suopeasti, ja niinpä talvikisat siirrettiin syyskuun lopulle.

Pajakylän harakkahemmot nauraa rähättelivät päätökselle pitkin loppukesää. ”Tehän olette ihan bubeja, ei Napapiirillä syyskuussa mitään lunta ole”, he uhosivat. ”Ja jos tulee, lupaamme tarjota tammikuussa pihlajanmarjakestit koko Pajakylän siipisakille!”

Siinä vaiheessa tilhet alkoivat kiinnostua pöllöjen talvikisoista.

Loppukesä ja syyskuun alku ovat olleet mukavan lämmintä aikaa täällä Lapissa. Pikkupöllöt alkoivat huolestua talven tulemattomuudesta. Syyskuun puolessa välissä, lämpötilan heiluessa 15 asteen tienoilla paikalliset lapinpöllöt aprikoivat, pitäisikö ottaa yhteyttä Posityyhtyseen, niiden etelässä asustavaan puoliserkkuun, jolla voisi olla suhteita säiden suhteen.

Syyskuun 20. päivänä lämmintä oli yli 10 astetta. Helmipöllöt alkoivat hikoilemaan. Ja sitten tapahtui jotain yllättävää. Aurinko päätti pitää lomapäivän ja hävisi jonnekin. Kesä pakkasi Kanarian laukkunsa, ja tilalle saapui – talven ensilumi!

Napapiirin pöllö-poppoo on tallustellut viime päivät rinta röyheänä. On aika käynnistää Pölliäiset, juuri ajallaan.

Citius, altius, fortius – tai pöllömmin sanoen: Pshäh-tsääh, tjak-tjak-vräk, uhuu!

 

Joulupukki

This post is also available in: englanti

Julkaistu kohteessa Joulupukin päiväkirja